Jak připravit děti na focení: 6 tipů pro rodiče


rodinné focení olomouc

1. Mluvte o focení s dětmi

Začněte tím, že s dětmi o focení budete dostatečně předem mluvit. Vysvětlete jim, co je čeká, a můžete jim také ukázat mou fotku. Ujistěte je, že jsem „hodná paní fotografka“, která se postará o to, aby to pro ně bylo zábavné. Pokud děti vědí, co se bude dít, budou se cítit jistěji a lépe se připraví.


2. Fotka jako obchod

Jakmile u nás doma jde o focení, tak se ví, že když se fotka povede, bude lentilka. Troufnu si říct, že díky tomu je u nás focení příjemný zážitek a kluci se na něj těší. 

Pokud vám není proti srsti s dětmi na focení "obchodovat", doporučuji spíš menší odměny (křupky, sladkosti bez cukru, medvídci..), které můžete dávat dítěti v průběhu focení víckrát. Jedna velká odměna po focení např. ve formě "mekáče" podle mých zkušeností nefunguje tak dobře, protože je dětem hodně vzdálená. Zatímco barevný svět máte u sebe v hrsti :D



3. Zapojte děti do výběru oblečení

Nechte děti, aby si vybraly, co budou mít na sobě. Můžete předem udělat užší výběr a dát jim možnost zvolit si z několika možností, což je učiní důležitými. Také si můžou vzít oblíbenou hračku, která jim při focení bude pomáhat.


4. Pozitivní přístup je klíč

Tento bod je podle mě asi ten nejdůležitější – mluvte prosím před dětmi o focení POZITIVNĚ. Bude to zábava, budete na krásném místě (možná s sebou bude mít paní fotografka nějakou hračku na půjčení..? :)) Nepřipomínat jim, že se nerady fotí, neříkat už ve dveřích, že se stydí. A já udělám všechno pro to, aby to byla co největší zábava a příště se už na focení těšili.



5. Udělejte z focení součást zábavného dne

Naplánujte focení jako součást nějakého výletu nebo příjemného dne. Děti se tak budou těšit nejen na samotné focení, ale i na to, co přijde potom – například oblíbený oběd, návštěvu parku nebo zmrzlinu. Tato kombinace jim zajistí skvělou náladu po celý den.


6. Připravte děti na focení doma

Nechejte děti fotit vás nebo si spolu zahrajte na modely doma. Ukážete jim tak, jak skvěle na fotkách vypadají, a připravíte je na to, že focení je vlastně zábava. Až dorazí na místo, budou na fotoaparát zvyklé a těšit se na svou chvíli před objektivem.